Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Aktuality ZŠ > Hodina moderní chemie 2024

Hodina moderní chemie 2024



O tom, že chemie není jen nudný obor, se přesvědčili žáci 8. a 9. ročníků. Ve čtvrtek 21. 3. 2024 k nám na školu se svým programem Hodina moderní chemie zavítali studenti z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Hodina plná chemických pokusů odstartovala chemickým semaforem, poté se žáci prostřednictvím barevných plamenů dozvěděli, jak fungují barvy v pyrotechnice. Následovalo společné povídání o hasicích přístrojích, jeden jsme si dokonce vyrobili a ověřili, že funguje. Také to v naší učebně pořádně hořelo a bouchalo, když jsme si ověřovali vlastnosti střelného prachu a nitrocelulózy. Velký úspěch sklidil kapalný dusík a pokusy s ním byly pro žáky jedinečným zážitkem.

Od obecné chemie jsme se přesunuli k energiím a jejich přeměnám. Žáci se seznámili s hlavními zdroji energií, prohlédli si zmenšený model parního stroje a Peltierův termoelektrický článek a přesvědčili se o extrémní výbušnosti vodíku. Všechny poutavé pokusy byly doprovázeny vysvětlením principu, jak daný pokus funguje, a naši žáci se do výuky aktivně zapojovali. Smetanová zmrzlina vyrobená za pomocí kapalného dusíku byla sladkou tečkou celého programu a odměnou pro žáky.

pbr.jpg