Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Aktuality ZŠ > Sázení stromů

Sázení stromů



„Zasaď si svůj strom“

V rámci Dne stromů (20.10.) vysadili žáci na školní zahradě deset ovocných stromů. Náš ovocný sad se rozrostl o jabloně, meruňky, slivoně a hrušně, které jsme získali od MAS Prostějov venkov ops v rámci projektu „Milion ovocných stromů pro krajinu“.

Ve čtvrtek 19. října žáci 9. ročníku velmi zodpovědně zorganizovali pro své spolužáky výsadbu ovocných dřevin. Seznámili je s pracovním postupem, a poté jim za slunečného počasí pomohli stromek zasadit. Menším dětem vše trpělivě vysvětlovali formou hry.

Každá třída se stala patronem (kmotrem) jednoho stromu, obdržela jeho rodný list a se svým „novým kamarádem“ se vyfotila.

Děti sázely svůj strom s velkým nadšením. Společnými silami ke stromečku přihazovaly hlínu, kterou následně udusaly, a nakonec mu dodaly potřebnou vláhu. Poděkování patří také panu školníkovi, který připravil opory pro stromky a vyhloubil jámy pro jejich výsadbu. Názorně pak ukázal dětem, jak se musí před výsadbou zkrátit kořeny, zasazené stromky přihnojit a také opatřit ochranou proti okusu.

Věříme, že výsadba ovocných dřevin je dalším krokem, jak efektivně využít školní zahradu při výuce, kterou škola postupně proměňuje díky finanční podpoře Nadace Partnertsví.

Koordinátor EVVO: Mgr. Kamila Hlaviznová

Fotografie: zde

stromy.jpg