Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Aktuality ZŠ > První týden ve škole

První týden ve škole



V pondělí 3. září ráno se žáci, učitelé i rodiče nových prvňáčků shromáždili v přízemí školy, kde je přivítala paní ředitelka Marcela Melková. Za přítomné starosty obcí, jejichž děti navštěvují určickou školu, promluvil pan starosta Určic Petr Kouřil a všem popřál šťastné vykročení do nového školního roku. Poté se učitelé se svými žáky rozešli do tříd. Paní ředitelka provedla hosty po škole a společně slavnostně otevřeli nově zrekonstruované učebny a kabinety – učebnu a kabinet chemie a fyziky, učebnu a kabinet zeměpisu a jazykovou učebnu a kabinet.

Úterý 4. září bylo pracovní. Třídní učitelé poučili žáky o BOZ a PO, seznámili je se školním řádem, řádem školní jídelny a děti na prvním stupni i s řádem školní družiny.

Středu a čtvrtek strávili žáci se svými třídními učiteli, kteří pro ně připravili spoustu zajímavých aktivit.

Prvňáčci se seznamovali s novými spolužáky, novou paní učitelkou, novou školou a jejím okolím. Sdělili si navzájem své zážitky z prázdnin a pověděli ostatním něco málo o své rodině. Prohlédli si tělocvičnu a vyzkoušeli první hodinu tělesné výchovy. Ve třídě děti objevily všechna kouzla interaktivní tabule, naučily se první básničku a postupně zabrousily do hodin matematiky a českého jazyka.

Druháci hráli hry zaměřené na budování zdravých sociálních vztahů ve třídě, přemýšleli o třídních pravidlech. Žáci 2. B se seznámili s pravidly a náplní celoroční hry „Putování s Asterixem“.

Třeťáci se prostřednictvím her seznamovali s novými žáky. Prázdninové cesty a zážitky si připomněli hrou „Já cestovatel“ – prezentace fotografií, pohledů, suvenýrů a vyprávění.

Děti ze čtvrté a páté třídy v rámci projektového dne s názvem „Expedice jablko“ navštívily ve středu sad v Dětkovicích, kde měly možnost vidět, jak se jablka sklízí, třídí a skladují. Seznámily se s názvy různých odrůd a bednu jablek společně natrhaly a samozřejmě jablíčka i ochutnaly. Ve čtvrtek se vydali čtvrťáci a páťáci do Prostějova na netradiční  česko – japonské divadelní představení s názvem „Město samurajů“. V kině Metro s nadšením sledovali příběh o mladém samuraji v brýlích a jeho cestě za poznáním.

Šestá třída strávila středu a čtvrtek na myslivecké chatě u Určic. Děti se seznamovaly s novou paní učitelkou a paní učitelka s dětmi. Společně si zahráli spoustu sociálních a společenských her zaměřených na formování kolektivu a aktivitou Pohyb je život si protáhli těla.

Sedmáci v aktivitách „Nový žák“ a „Jak je to u nás ve třídě“ přivítali novou spolužačku, hodnotili, co se jim ve třídě líbí a nelíbí, hledali řešení konfliktních situací a tvořili třídní pravidla.

Osmá a devátá třída podnikla ve středu společný výlet do Kukuřičného bludiště v Olomouci. Čtvrtek pak osmáci věnovali přípravě projektového dne „Děti dětem – cesta za pokladem“ pro žáky 1. třídy. Deváťáci připravovali projektový den „Děti dětem – Co všechno školák zvládne“ pro žáky 2. až 7. třídy.

V pátek 7. září se uskutečnil projektový den s názvem „Děti dětem“. Prvňáčci na své „Cestě za pokladem“ plnili řadu lehčích i obtížnějších úkolů a odměnou jim byl poklad plný sladkostí. Druháci až sedmáci vytvořili věkově smíšené skupiny a na různě zaměřených stanovištích dokazovali, co všechno školák zvládne a s čím si poradí. Stříleli ze vzduchovky, překonávali překážkovou dráhu, balancovali s míčkem na pálce, skládali puzzle, prokazovali přírodovědné znalosti …

FOTKY JSOU UMÍSTĚNY VE FOTOGALERII :)