Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Aktuality ZŠ > Obrana se týká všech

Obrana se týká všech



Žáci 8. a 9. ročníku se ve středu 12. 12. a pátek 14. 12. v rámci POKOSu (Příprava obyvatel k obraně státu) dozvěděli více o obraně státu. Nejen že se naučili rozlišit různé druhy ohrožení, ale zjistili také, jak se v jednotlivých situacích mají zachovat. Utřídili si vědomosti týkající se mezinárodních organizací, do kterých ČR patří, a vyptávali se na zapojení českých vojáků do zahraničních misí. Prokázali také znalosti týkající se první pomoci.

Na závěr celého programu se snažili své spolužáky zaujmout připravenými referáty, ve kterých představili osobnosti, ke kterým se podle nich hodí přízvisko hrdina. Zatímco osmá třída se častěji zaměřila na osobnosti historické (Beneš, Štefánik, Gagarin, Hus, Karel IV., Marie Terezie), ve výběru deváté třídy se ve větším množství objevovali současníci (vojáci padlí v Afghánistánu, Jarmil Vepřek, Ester Ledecká).

Fotogalerie je umístěna zde.

                                                                                                                                                                                                Mgr. Simona Hýblová

Z reakcí žáků:

* Líbilo se mi, jak ten pán uměl dobře mluvit a uměl vysvětlovat (Z. Sekanina)

* Na POKOSu se mi nejvíc líbilo, že jsme se naučili, co dělat v krizových situacích, protože sama bych na to nepřišla. (V. Mádrová)

* Myslím, že to bylo poučné, zvlášť pro ty, co by se tím chtěli zabývat. (H. Novotná)

* Moc se mi to líbilo, jeho názory, vysvětlování a dozvěděli jsme se spoustu super věcí. Vždy jsem chtěla být vojákem, ale netroufám si na to. Proto se mi to velmi líbilo. J (A. Dvořáková)

* Na POKOSU se mi líbilo vše. Pán byl příjemný a řekl nám spoustu zajímavých věcí. (N. Slezáková)

* Mně se to líbilo. Něco nového jsme se naučili a může se nám to hodit, kdyby se měla někdy stát nějaká přírodní katastrofa, tak víme, jak se máme zachovat. (T. Javoříková)

* POKOS se mi líbil. Dozvěděla jsem se něco o vojácích a o tom, co zažívají a jak je jejich práce složitá, ale důležitá. Na to, co jsme chtěli vědět, nebo co jsme nevěděli, pán odpověděl a každý si z toho něco odnesl. (V. Lošťáková)

* Bylo to zajímavé, pán byl příjemný a milý. Občas jsme se i zasmáli. Hezky nám to vysvětlil a měl to i nachystané. (V. Hanzelková)

* Bylo to dobré, dozvěděl jsem se nové věci, které jsem doteď nevěděl. (M. Procházka)

* Líbilo se mi, jak uměl dobře vyprávět, a proto jsem se nikdy nenudil. Většinou se u takových akcí nudím. (D. Pajchl)

* Líbilo se mi, jak nám vše vysvětloval a odpovídal na naše otázky. Všechno nám říkal tak, abychom to pochopili. Dozvěděli jsme se nové a zajímavé věci, které nám budou k životu užitečné. (T. Kořínková)