Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Aktuality ZŠ > Sametové revoluce - 30 let svobody

Sametové revoluce - 30 let svobody



Dne 15. 11. se žáci druhého stupně zapojili do projektu 30 let od Sametové revoluce. Na úvod vyučující dějepisu a výchovy k občanství uvedli žáky do atmosféry před revolucí. Šesťáci a sedmáci si v prvním bloku zahráli on-line hru Akce svoboda 1989, která je provedla celým rokem 1989 od Palachova týdne až po zvolení Václava Havla československým prezidentem. V druhém bloku jsme si prohlédli krátká videa, následně jsme si naši pozornost otestovali při vyplňování pracovních listů, které nám učitelé připravili.

Osmáci a deváťáci měli přichystané náročnější úkoly. První blok se věnoval práci s filmem v podobě deníkových záznamů studentky, která si rok 1989 prožila a tvořila si o důležitých událostech zápisky. V druhém bloku následovala také on-line hra Akce svoboda 1989. Tato hra byla u žáků velmi oblíbená. V průběhu celého dne jsme lepili fotky, kreslili obrázky a psali hesla na balící papíry, kterými byly polepené zdi naší školy. Na závěr jsme se všichni shromáždili ve vestibulu školy, kde jsme postavili zeď z kartonových krabic, které jsme opět vyzdobili dobovými hesly. Modlitba pro Martu pak zakončila velmi vydařený slavnostní den.

Názory žáků 8. a 9. třídy:

Dnešní den se mi líbil, protože jsem se dozvěděl spoustu nových věcí o tom, jak to dříve chodilo. Lidé, kteří se účastnili jakýchkoli demonstrací mají můj respekt. Přestože věděli, že u demonstrací byla přítomna policie a bila je, tak se nebáli prosazovat svůj názor.

Dnešní den se mi celkem líbil. Moc se mi líbila ta hra, na které jsme se s porovnáním jiných ani moc nevraceli. Dozvěděla jsem se víc informací o roku 1989. Dnešních pět hodin bych hodnotila kladně a budu ráda, když bude další projektový den s jinou tématikou. Takže tak 4 hvězdičky z 5. Vždycky je co zlepšovatJ

Nejvíce mě bavila hra, videa mě moc nezaujala. V dnešním dni jsme se dozvěděli hodně o dřívějším životě. Tehdejší život nebyl jednoduchý, ale přesto doufali v lepší zítřek.

Dnešní den se mi líbil, protože jsem se dozvěděl nové informace o uzavření vysokých škol a Sametové revoluci. Bavilo mě hraní hry a stavění zdi. Bylo pro mě nepředstavitelné, co jsem viděl v prezentaci o Ivaně A. Podle mě jsme měli kruté dějiny.

Tento den mě velmi bavil. Velmi zajímavý mi přišel film Deník Ivany A. Asi nejlepší byla počítačová hra Akce svoboda. Také mě bavilo stavění zdi. Ale vše mě bavilo. Tomuhle dni bych dal na stupnici 1-10 určitě 10

Mgr. Denisa Grulichová

Fotogalerie akce

samet1.jpgds.jpg