Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Aktuality ZŠ > Kriminálka Olomouc: vražda Václava III.

Kriminálka Olomouc: vražda Václava III.



Že Přemyslovci vymřeli po meči, je známá věc. Jaký však byl osud posledního Přemyslovce na českém trůnu, proč byl zavražděn a kdo byl objednavatelem této události už se tolik neví. Právě tato fakta se vydali zjišťovat žáci 7.A na vzdělávací pořad do Pevnosti poznání v Olomouci. Lektoři zdejšího interaktivního muzea vědy si pro nás připravili pořad: Kriminálka Olomouc: vražda Václava III.

Žáci byli z hodin dějepisu vybaveni základními informacemi (vražda se odehrála v Olomouci roku 1306 při Václavově tažení do Polska). Historikové však dosud pátrají nad tím, kdo za touto událostí stojí. Pomocný tým detektivů 7.A pracoval s přepisy dobových kronik, s nahrávkami z historických konferencí či  s modely tehdejšího Olomouckého hradu.

Program má za cíl dva úkoly. Upevnit u žáků důležité body jedné z důležitých událostí českých dějin a zároveň naučit žáky pracovat s informacemi a ověřovat jejich věrohodnost a pravdivost. Druhé zmíněné považuji v současném světě jako velmi důležité!

A kdo je tedy vrah? Odpověď nelze zatím z dosavadního stavu bádání určit. Objev čeká na některou z dalších generací, pole vědy je v tomto otevřené a třeba někdo z party 7.A bude v budoucnu středověký historik věnující se tomuto tématu.

Ve zbylé části dne jsme si prohlédli historickou expozici Pevnosti poznání a také jsme se krátce prošli centrem města, kde jsme si v praxi ukázali některé prvky při výstavbě měst, jak jsme se učili v hodinách dějepisu.

Všichni historičtí badatelé byli skvělí! :)

Více fotografií můžete vidět zde.

Mgr. Tomáš Milar

Kriminálka Olomouc: vražda Václava III. Kriminálka Olomouc: vražda Václava III.