Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Aktuality ZŠ > Umělecko-historická exkurze Praha Kuntshalle

Umělecko-historická exkurze Praha Kuntshalle



Díky úspěchům žáků 7.A ve výtvarné výzvě, kterou jsme plnili v rámci hodin VV na téma Fenomény kabinetů kuriozit, kterou pořádala Kunsthalle Praha, jsme byli pozváni na workshop a probíhající expozici. Žákům byl blíže představen umělec Mark Dion a jeho specifický vyjadřovací způsob, kterým komunikuje s publikem.

Mark Dion z původní technické stavby použil předměty, které našel a ty následně uspořádal do jedné monumentální instalace – do tzv. Kabinetu elektrických kuriozit.

Právě Dionův kabinet se stává první stálou site-specific instalací v Kunsthalle Praha.

Žáci si vyzkoušeli pracovat s předměty, které Mark Dion nevyužil do svého kabinetu a sestavili svoji vlastní instalaci, o které měli říct pár slov. Práce byly velmi zdařilé. Dále jsme se volně přesunuli do stálé expozice věnované kinetickému umění a electric art. Objekty, které se pohybují, mění tvar, světlo, vydávají či přijímají zvuk nebo jsou řízeny přes speciální software, žáky doslova nadchly.

Žáci si rozšířili obzory, poznali a zažili moderní formy umění, se kterými se ve škole mohou setkat pouze prostřednictvím fotografií nebo videa. Druhou část završila exkurze staré Prahy, kde si žactvo prohlédlo historické skvosty i odkazy na naše nedávné dějiny.


Zde přikládám ochutnávku vybraných prací, mezi kterými je koláž žákyně 7.A - Veroniky Pospíšilové. 
https://www.kunsthallepraha.org/clanky/podivejte-se-na-kabinety-kuriozit-ktere-jste-nam-zaslali-do-kunsthalle

Více fotografií zde: https://www.zsmsurcice.cz/skolni-rok-202122/umelecko-historicka-exkurze-praha


Mgr. Iveta Baštrnáková


Web.jpg

Web1.jpg