Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Aktuality ZŠ > Úspěch šesté třídy v souboji čtenářů

Úspěch šesté třídy v souboji čtenářů



V letošním školním roce se naše škola poprvé zapojila do projektu s názvem Souboj čtenářů, který je určen pouze žákům šestých tříd. Jedná se o soutěž, která navazuje na švýcarský počin La bataille des livres (Bitva knih) a snaží se děti naučit porozumět textu, kriticky nad ním přemýšlet a společně se jím v týmu zabývat. Poté mají ukázat porotě, že text zvládly a výborně se v něm orientují. V ČR soutěž proběhla poprvé v roce 2010, kdy se do ní zapojily pouze tři pražské školy. V letošním roce se zapojilo už 120 třídních kolektivů. (Více o projektu se můžete dozvědět na http://www.rostemesknihou.cz/cz/o-kampani/souboj-ctenaru.)

Celá třída se rozdělila do pěti skupin a každý z těchto týmů se podrobně věnoval jedné knize. Jednalo se o tituly Kdo zabil Snížka? (Petra Soukupová), Trable s tátou (Jana Klimentová), Cukrárna u Šilhavého Jima (Marek Toman), H2O a tajná vodní mise (Petr Stančík) a Prašina (Vojtěch Matocha). Knižní tituly byly zvoleny výborně vzhledem ke kvalitám textu (kniha Kdo zabil Snížka byla v loňském roce nominována na cenu Magnesia litera v kategorii knih pro děti a mládež, Prašina byla na stejné ocenění nominována letos) a citlivě s ohledem na věk čtenářů.

Ze 120 přihlášených tříd se dokázali žáci šesté třídy ZŠ Určice umístit na nádherném 9. místě. Za sebou nechali většinu studentů gymnázií, stali se nejlepší třídou prostějovského okresu a o pouhých pět bodů jim uniklo celostátní finále, do kterého postupovalo pět nejlepších tříd. Zúročili tak svoji několikaměsíční práci, během níž knihy četli, diskutovali nad nimi, vypisovali si poznámky a nakonec v hektickém 30minutovém on-line kole předvedli, že jsou doopravdy skvěle připraveni.

Gratulujeme k úžasnému výsledku, děkujeme za reprezentaci školy a doufáme, že šestá třída v příštím školním roce bude minimálně stejně nadšená i úspěšná.

Výsledková listina zde

                                                                                                                                                                                         Mgr. Simona Hýblová

IMG_20190513_102919.jpg