Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Aktuality ZŠ > MEZINÁRODNÍ DEN ELEKTROODPADU

MEZINÁRODNÍ DEN ELEKTROODPADU



V pondělí 14.10.2019 se konal na ZŠ Určice sběr starých elektrospotřebičů u příležitosti MEZINÁRODNÍHO DNE ELEKTROODPADU.  Akce se zúčastnily všechny třídy. Mezi nejúspěšnější patří 1.třída,na 2.místě skončila 5.třída a 3.místo obsadila třída 6.  Blahopřejeme J

Na sběrném místě se vybraly 2 velké krabice vybitých baterií,1 krabice se žárovkami a spoustu drobných elektrospotřebičů – žehličky, fény, toustovače, topinkovače, tiskárny, klávesnice, myši, mobily, nabíječky, konvice atd. Sběrači dostali sladkou odměnu, pochvalu do žákovských knížek a vítězné třídy diplomy.

Sběr je součástí projektu Recyklohraní, kterého se každoročně naše škola účastní. V souvislosti s tímto mají žáci letos za úkol ještě vytvořit školní časopis na téma třídění odpadů, především pak elektra. Ve výuce probíhají besedy se žáky na téma Ochrana naší Země, Třídění odpadu, Elektroodpad apod. Žáci nosí referáty, prezentace, básničky, pohádky, křížovky, vtipy, obrázky, komixy… Napříč všemi předměty probíhá výuka v přírodě a na školní zahradě. Nezapomnělo se ani na pokusy. Žáci 5. a 6. ročníku vyrobili v přírodovědném kroužku krásného Baterkožrouta, do něhož pak sběrači házeli baterie. Recyklohraní se prolíná do dalších školních projektů „Učíme se venku“, „Pátrám, pátráš, pátráme“, „Barvy podzimu“, „Světový den laskavosti“ a již zmiňovaný „Školní časopis“.

Většina žáků si uvědomuje smysl třídění a jeho přínos pro ekologii, což je pro nás hlavní cíl. Jde vidět, že mnozí z nich jsou k tomu vedeni i v rodinách. Tímto děkujeme rodičům a prarodičům J Snad nadšení dětem vydrží, aby mohly šířit dál toto důležité poselství svými skutky, které jsou velkým dárkem pro naši planetu J

Díky všem, kteří se podíleli na projektové osvětě a zdárném průběhu akce! Především pak paní zástupkyni Hlaviznové a Školnímu parlamentu, který vše koordinoval.

 

                                      Za „Školní parlament“  Mgr. Lenka Literová