S žáky 9. ročníků jsme v hodině chemie bádali na téma Přírodní látky. Prostřednictvím experimentů jsme objevovali různé vlastnosti cukrů, tuků a bílkovin. Žáci pracovali ve skupinách a své bádání poté prezentovali ostatním.
Nejprve jsme zkoumali, které z potravin obsahují škrob. Žáci se dozvěděli, co je to škrob modifikovaný a za jakým účelem se do potravin přidává. Zjistili jsme, že jednoduché cukry (glukóza a fruktóza) jsou obsaženy v ovoci a medu a jejich přítomnost jsme dokázali pomocí Fehlingova činidla.
Zajímavým experimentem bylo zjišťování rozpustnosti tuků. Žáci zkoumali, zda se sádlo a máslo rozpustí ve vodě nebo v benzínu a jaký význam mají tuky nejen pro člověka, ale také pro živočichy (například kachny).
Dalším z témat byla denaturace bílkovin. Žáci se dozvěděli, co je to denaturace, prakticky ji vyzkoušeli a zjišťovali, jak tento děj souvisí s vysokou horečkou. Tento experiment jim pomohl lépe porozumět biologickým procesům v lidském těle.
.