Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Aktuality ZŠ > Život je chemie

Život je chemie



„ŽIVOT JE CHEMIE“

Charakteristika badatelského dne 

S chemií se člověk setkává na každém kroku, aniž by si to uvědomoval. Byla tu s námi od pradávna, kdy člověk využíval oheň jako první chemickou reakci. Chemické výrobky a procesy nás provázejí každý den a výrazně ovlivňují naše životní prostředí. V rámci badatelského dne, který se konal v úterý 18.10, si žáci 8. a 9. ročníků ověřili prostřednictvím 10 jednoduchých časově nenáročných pokusů s použitím běžně dostupných chemikálií a materiálů nepostradatelnost chemie a její význam v běžném živote.

Na jednotlivých stanovištích kromě experimentování plnili nejrůznější úkoly propojující chemii s ostatními předměty. Za správně splněné úkoly dostávali body ve formě „chemických listů a kaštanů.“ Poslední hodinu jednotlivé skupiny prezentovali výsledky svého bádání prostřednictvím prezentací, protože po celou dobu pilně fotili, natáčeli videa a dokumentovali svou práci.

Badatelský den jsme si užili a u některých pokusů a při závěrečném prezentování se i ze srdce zasmáli. Podařilo si nám vymyslet také spousty krásných básní o chemii????.

„Ptáš se, kde by byl svět bez chemie?

Bez ní ani nádobí se neumyje.

Nebyla by tu fotografie,

nevěděli bychom, co v minerálce se pije.“

 

„Máme rádi pokusy,

učíme se hokusy.

Někdy pěkně zlobíme,

pokusem se učíme.“

 

Prezentace žákovských skupin:

skupina 1   skupina 2    skupina 3

skupina 4   skupina 5    skupina 6

Odkaz na fotogalerii

Mgr. Vendula Slepánková

zjch11.jpgzjch9.jpg